Dubai Drones

Eten, medicijnen en andere bestellingen worden begin 2024 door drones bezorgd in Dubai

11 nov, 2023

Het project ‘Dubai Horizon System’ is met het ‘Dubai Digital Twin’-initiatief, waarbij een digitale replica van Dubai wordt gecreëerd, zijn tweede fase ingegaan. Volgens Dubai Municipality (het stadsbestuur) is dronebezorging vanaf begin 2024 een feit.

Al meer dan een jaar lang is Dubai bezig met het digitaal in kaart brengen van zijn emiraat om zo strategische routes te plannen en landingsplekken voor drones en onbemande luchtvaartuigen aan te wijzen.

“Samen met de burgerluchtvaart doen we ook aan 3D zoning van het luchtruim en bouwen we letterlijk wegen in de lucht, wat de plannen voor het inzetten van drones in veel opzichten zal versnellen”, legt Wesam Lootah, CEO van de Corporate Support Services Sector bij Dubai Municipality, uit.

Tijdens de tweede fase van het ‘Dubai Horizon System’ wordt dus gefocust op het zogenaamde ‘Dubai Digital Twin’-initiatief, dat een nauwkeurige digitale replica van het volledige emiraat Dubai zal creëren, inclusief alle mogelijke wegen, bezienswaardigheden en voorzieningen, in zowel 2D- als 3D-kaarten.

LEES OOK: Huurprijzen in Dubai stijgen dagelijks van villa’s en appartementen

Veiligheid waarborgen

“Eén van de prioritaire doelen van het project is het garanderen van de veiligheid van de inwoners van Dubai”, zo klinkt het bij Maitha Al Nuaimi, Directeur van het Geographic Information Systems Center. “Daarnaast kunnen we ook Dubai’s luchtnavigatie extra beveiligen en zullen we, op basis van de grondplanning, 3D-modellering en de digitale tweeling, zones creëren waarin men kan vliegen en waarin men dat niet kan. Wanneer de mapping is voltooid, kunnen andere overheidsinstanties de diensten gebruiken voor de bezorging van pakketten, medicijnen en voedsel per drone.”

Uitdagingen

Het digitaal in kaart brengen van Dubai verloopt momenteel volgens plan en is zelfs al afgerond in de Dubai Silicon Oasis woon- en werkgemeenschap. “Het landschap in Dubai verandert continu en dat zorgde voor een uitdaging, maar desondanks zijn we geslaagd in ons opzet”, klinkt Al Nuaimi trots. “In Silicon Oasis is de mapping afgerond en lopen de testen volop. Van zodra alle testen achter de rug zijn, zullen we uitbreiden naar andere gebieden in de stad.”

LEES OOK: Nederlandse TomTom plaatst Dubai in lijst van meest vlotte verkeersstromen ter wereld

Bouwovertredingen detecteren met AI

De overheid wil drones niet enkel inzetten om pakjes te bezorgen, maar in combinatie met kunstmatige intelligentie (AI) ziet het ook mogelijkheden om bouwovertredingen te detecteren. “Met drones kunnen we vanuit een luchtfoto-perspectief zowel verticaal als horizontaal zien of er sprake is van overtredingen”, legt Al Nuaimi uit.

Een pilootproject dat in december vorig jaar is gelanceerd, leverde op dat vlak al interessante resultaten op. “We konden overtredingen meteen vaststellen. Dit helpt inspecteurs om zich te concentreren op problematische gebouwen in plaats van willekeurige controles uit te voeren.”

Hebt u ook kriebels om een aankoop te doen in deze stad vol potentie? Neem gerust een kijkje op onze website. Hier vindt u heel wat informatie die u kan helpen bij een aankoop in Dubai. Hebt u vragen die u graag wil stellen? Of wilt u de stap zetten voor een aankoop? Contacteer ons dan op +32 484 89 35 64 (BE) +32 623 47 03 98 (NL) (telefonisch of WhatsApp), mail ons op info@vastgoedexpertdubai.be of vul het contactformulier in op de website.

LEES OOK: Investeren in vastgoed in Dubai: ontdek het traject van Senne en Yannick

Leer meer over dit onderwerp

Gerelateerde blogberichten

Vastgoed gekocht in Dubai, wat nu?

Vastgoed gekocht in Dubai, wat nu?

Je hebt vastgoed gekocht in Dubai, bij een off-plan ga je over tot de oplevering en zul je de sleutels ontvangen. Bij een bestaande woning wordt de akte gepasseerd en zal je de sleutels ontvangen. Echter, om je vastgoedinvestering tot een succes te maken, is het...

Lees meer

Reset password

Voer uw e-mailadres in en we sturen u een link om uw wachtwoord te wijzigen.

error:
Investeren in Dubai - gratis adviesgesprek

Ontvang uw gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Wat is het doel van uw investering?

Welk bedrag wenst u te besteden?

Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met u op

Investeren in Dubai - gratis adviesgesprek

Ontvang uw gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Wat is het doel van uw aankoop?

Welk bedrag wenst u te besteden?

Bedankt! We nemen zo snel mogelijk contact met u op